Corma met raderboot

Corma op sleep op de Rijn.

Verhalen over het schip de Corma, over werven, over de oorlogen. U vindt het in deze sectie.

Heraldiek

Naam van Hassel

Verhalen over o.a. het ontstaan van de naam van Hassel en de afbeelding ervan in de heraldiek. U vindt het in deze sectie.

Abdij

Abdij van Berne

Verhalen over o.a. de Bergsche Maas. U vindt het in deze sectie.

NextPrev

Sectie Verhalen

Soms kom je tijdens het genealogisch onderzoek thema's tegen die om een verdere uitwerking vragen. Dat soort onderwerpen kan dan leiden tot hele verhalen, waarvoor ik in deze sectie de ruimte heb.

Er staan nu enkele verhalen in, en een aantal staan in de steigers.

Naamgeving van Hassel


Ik kan niet precies duiden wanneer de naam van Hassel ontstaan is. Wel is zeker dat deze afstamt van de Hazelaar. Die relatie is ook nog steeds te zien in plaatsnamen en hun gemeentewapen.

Bergsche Maas

Mijn voorouders waren hooischipper in Waspik. Zij voeren hooi van de weilanden naar de Oude Maas. De geschienis van deze rivier is een verhaal op zich.

Corma

Het levensverhaal van het schip dat mijn grootvader Johannes Cornelis in 1916 liet bouwen. En natuurlijk van zijn bewoners.

De volgende verhalen komen er aan:

Werf Boot: Iets over de werf waar de Corma gebouwd is.

Evacuatie: Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog heeft de Corma gediend als evacuatieschip bij de evacuatie van Wageningen en omgeving.

Operatie Seelöwe: Al direct na de inval in 1940 liet de bezetter binnenvaartschepen ombouwen tot landingsvaartuigen voor de invasie in Engeland. De Corma was er daar één van.

Munitieschepen: In de koude oorlog werden binnenvaartschepen gebruikt voor de opslag van munitie en andere legermaterialen. In oorlogstijd kon een dergelijk schip, als drijvend magazijn, naar de bestemming gesleept worden.

Fam. van der Vegt in Harderwijk: Met de komst van de grootvader van mijn vrouw naar Harderwijk is daar een hele dynastie gevestigd.

Donkerstrtaat 23 Harderwijk: Mijn vrouw Marijke van der Vegt is opgegroeid in de Donkerstraat 23 in Harderwijk. Toen mij bleek dat dit pand op de monumentenlijst stond ben ik in de geschiedenis van het huis gaan graven. In het huis Donkerstraat 23 hebben generaties lang Burgemmeesters gewoond. Wat meer over deze burgemmesters-familie de Meester.