voorgeslachtadamStap 9: Kleedt het onderzoek aan.

Op internet en met de name in de archieven heb je, naast de basisgegevens van de onderzochte personen, hopelijk ook veel andere interessante informatie gevonden. Achtergrondinformatie over jouw voorouders. Hoe leefden ze? Waar woonden ze? Wat geloofden ze? Hoe rijk of arm waren ze? Wat gebeurde er allemaal in de regio of het land in de periode waarin ze leefden. Of wat voor beroepen hadden ze, hoe ontstond hun naam, een uitgebreidde inboedelbeschrijving, een adellijke titel, een misdaad, een voogdij, een familiewapen, etc. Op basis daarvan heb je misschien al verhalen geschreven per persoon of wellicht als apart thema-verhaal. Dit is een onuitputtelijke bron van genealogisch plezier, voor velen zelfs het allerleukste. Veel van die informatie kun je vinden op internet, maar juist ook in de archieven en bibliotheken.
Veel ideeën daarvoor hebben we al in stap 7 gezien. Nu richten we ons met name op de illustraties. Die verhalen wil je natuurlijk van beeldmateriaal voorzien.

Een aantal mogelijkheden:
- Encyclopedie op internet: Wikipedia. Hier vindt u over vrijwel alle beroepen, plaatsen, gebeurtenissen etc. aanvullende informatie.Onvoorstelbaar uitgebreide encyclopedie. Veel info over b.v. plaatsen, geschiedenis, stadsrechten. Type je eigennaam eens in!
- Afbeeldingen zoeker: Google Afbeeldingen. U kunt Google laten zoeken op afbeeldingen. Gebruik daarbij de mogelijkheden die u eerder in stap 1 voor zoerken op internet gezien hebt, dus meerdere zoekwoorden, uitsluiten met een minteken, zinsdelen met punten ertussen etc. -
- Fotosites: Flickr
- Tijdlijnen.

 

Copyright.
Een moeilijk punt, zeker bij afbeeldingen, is het copyright. Plaatsing op internet betekent niet dat de eigenaar van een afbeelding u toestemming geeft om een afbeelding over te nemen. Soms mag je een afbeelding op geen enkele wijze vermenigvuldigen, soms is bronvermelding noodzakelijk, en soms kun je de afbeeldingen voor niet-commerciële doelen gebruiken. Met een dosis gezond verstand (wat zou u zelf willen als u een eigen foto op intenet hebt gezet) en bronvermelding kom je een heel eind.
Er zijn ook afbeeldingen die nadrukkelijk, zonder rechten, beschikbaar zijn voor iedereen: de Creative Commons, herkenbaar aan dit logo. Creative Commons