Stap 3: Leg de informatie vast in de computer

Je hebt nu al een heleboel gegevens verzameld, en de hoeveelheid neemt snel toe. Je hebt gemerkt dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren. Heb je net wat moois getekend, en dan moet je het opnieuw doen als je weer extra gegevens vindt.
Werk je al met de computer, b.v. in een tekstverwerker, dan heb je al gezien dat je moeilijk een schematisch overzicht kunt houden. Ook in Excel kun je veel gegevens op een gestructureerde wijze vastleggen, maar een overzicht is weer moeilijk of het kost erg veel moeite.

Voor genealogie is eigen software ontwikkeld, die er voor zorgt dat je de gegevens eenmalig kunt vastleggen, ze gemakkelijk terugvindbaar maakt, goede presentatie-mogelijkheden geeft, controleert op b.v. dubbele personen en fouten (b.v. huwelijksdatum voor de geboorte) ontdekt. Met specifieke selecties kun je uiteenlopende doelstellingen realiseren (familiereünie, huwelijk neef of nicht, naams-verwanten, etc.).
Bovendien kun je gemakkelijk gegevens met anderen uitwisselen.

Er zijn diverse programma's beschikbaar om dat te doen.
Natuurlijk is het moeilijk om een programma te kiezen op basis van functionaliteit, terwijl je net gestart net en nog niet weet welke functionaliteit je nodig zult hebben. Gelukkig kun je altijd overstappen naar een ander programma via een Gedcom-bestand. Vrijwel alle informatie kan daarmee overgezet worden.

Daarom hanteren we de volgende criteria:
- kies het programma dat je mede-onderzoekers ook gebruiken. Die kunnen je dan snel op weg helpen,
- kies een Nederlandstalig programma. Niet alleen werkt dat vaak gemakkelijker, maar buitenlandse programma's houden geen rekening met onze specifiek kenmerken zoals tussenvoegsels, getuigen, kerkelijk huwelijk.
- zorg dat je ondersteuning kunt krijgen als dat nodig is,
- wil je betalen of wil je een gratis programma,
- welke functionaliteit past bij wat je denkt te gaan doen,
- wil je een "zwaar programma" met veel mogelijkheden, maar veel inleertijd, of moet het gebruikersvriendelijk zijn en snel te leren,
- welke grafische mogelijkheden wil je hebben.
- Een eis aan elk programma is het kunnen maken en importeren van een GEDCOM-bestand.

GEDCOM

Elk programma kent de mogelijkheid om een GEDCOM-bestand te exporteren of te importeren. Een GEDCOM-bestand is een standaard voor uitwisseling van genealogische informatie. Zo kun je dus van het ene programma naar het andere programma oversteppen of jouw informatie delen met anderen. GEDcom-bestanden worden ook gebruikt om jouw gegevens aan te leveren aan verzamelwebsites, die de gegevens van iedereen plaatsen. Daardoor ontstaat er een grote daoor iedereen doorzoekbare database. B.v. Genealogieonline, stamboom Nederland, NGV-Stamboom, geneanet.

Als je voor Aldfaer kiest vindt je op deze website drie handleidingen, voor beginnende gebruikers, gemiddelde gebruikers en gevorderde gebruikers.
Hieronder staat ook een handleiding voor PRO-GEN. Voor de andere programma's: Kijk op de website van het desbetreffende programma. Daar is meestal ook de proefversie te downloaden.

tip Zorg dat u van begin af aan de herkomst van uw gegevens vast legt (de bron). Elk programma biedt daar ruimte voor.