familie in computerStap 3: Leg de informatie vast in de computer


3.1    Introductie
3.2    Programma's
3.3    GEDCOM
3.4    Interessante websites

3.1    Introductie

Je hebt nu al een heleboel gegevens verzameld, en de hoeveelheid neemt snel toe. Je hebt gemerkt dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren. Heb je net wat moois getekend, en dan moet je het opnieuw doen als je weer extra gegevens vindt.
Werk je al met de computer, b.v. in een tekstverwerker, dan heb je al gezien dat je moeilijk een schematisch overzicht kunt houden. Ook in Excel kun je veel gegevens op een gestructureerde wijze vastleggen, maar een overzicht is weer moeilijk of het kost erg veel moeite.

3.2    Programma's

Voor genealogie is eigen software ontwikkeld, die er voor zorgt dat je de gegevens eenmalig kunt vastleggen, ze gemakkelijk terugvindbaar maakt, goede presentatie-mogelijkheden geeft, controleert op b.v. dubbele personen en fouten (b.v. huwelijksdatum voor de geboorte) ontdekt. Met specifieke selecties kun je uiteenlopende doelstellingen realiseren (familiereünie, huwelijk neef of nicht, naams-verwanten, etc.). Bovendien kun je gemakkelijk gegevens met anderen uitwisselen.
Er zijn diverse programma's beschikbaar om dat te doen.
Natuurlijk is het moeilijk om een programma te kiezen op basis van functionaliteit, terwijl je net gestart net en nog niet weet welke functionaliteit je nodig zult hebben. Gelukkig kun je altijd overstappen naar een ander programma via een GEDCOM-bestand. Vrijwel alle informatie kan daarmee overgezet worden.

Daarom hanteren we de volgende criteria:
-    Kijk goed naar welk type computer en uw besturingssysteem u gebruikt. Dat bepaalt al welke programma's u niet kunt kiezen..
-    Kies het programma dat je mede-onderzoekers ook gebruiken. Die kunnen je dan snel op weg helpen,
-    Kies een van oorsprong Nederlandstalig programma. Niet alleen werkt dat vaak gemakkelijker, maar buitenlandse programma's houden geen rekening met onze specifiek kenmerken zoals tussenvoegsels, getuigen, kerkelijk huwelijk.
-    Zorg dat je ondersteuning kunt krijgen als dat nodig is,
-    Van de meeste programma's kunt u een demoversie downloaden op internet. Zo kunt u bepalen of het programma voor u prettig aan voelt,
-    Wil je betalen of wil je een gratis programma,
-    Welke functionaliteit past bij wat je denkt te gaan doen, met name de uitvoer in de vorm van rapporten en schema's,

-    Wil je een "zwaar programma" met veel mogelijkheden, maar veel inleertijd, of moet het gebruikersvriendelijk zijn en snel te leren,
-    Welke grafische mogelijkheden wil je hebben,
-    Een eis aan elk programma is het kunnen maken en importeren van een GEDCOM-bestand.

3.3    GEDCOM

Elk programma moet de mogelijkheid hebben om een GEDCOM-bestand te exporteren en te importeren. GEDCOM is een standaard voor uitwisseling van genealogische informatie. Zo kun je dus van het ene programma naar het andere programma overstappen of jouw informatie delen met anderen.
GEDCOM-bestanden worden ook gebruikt om jouw gegevens aan te leveren aan verzamelwebsites, die de gegevens van iedereen plaatsen. Daardoor ontstaat er een grote door iedereen te doorzoeken database. B.v. Genealogieonline, Stamboom Nederland, Geneanet.

Als je voor Aldfaer kiest vindt je HIER vier cursus samenvattingen: Starters, Gebruikers, Gevorderden, Invoegtoepassingen/Bonusrapporten. Voor de andere programma's: Kijk op de website van het desbetreffende programma. Daar is meestal ook de proefversie te downloaden.

  Zorg dat u van begin af aan de herkomst van uw gegevens vast legt (de bron). Elk programma biedt daar ruimte voor.

3.4    Interessante websites

Aldfaer

http://aldfaer.net/sitemap/index.php
Aldfaer is een gratis, krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. In Nederland het meest gebruikt. Op één overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's. Ondersteuning van gebruikers door Aldfaer Forum.
Uitstekend geschikt om mee te starten. Kijk ook naar de cursus samenvattingen op deze website https://jvhassel.dse.nl/aldfaer/index.html
Hoewel ontwikkeld voor Windows zijn er zijn mogelijkheden om dit programma ook op de Mac te draaien.
Aldfaer Forum

https://aldfaerforum.nl/
Vrij toegankelijk forum. U kunt gestelde vragen en gegeven oplossingen bekijken op 7 fora: Helpdesk, Standaard Rapporten, Online diensten, Bonus Rapporten, Sjablonen, Mac, Veel gestelde vragen. Wilt u zelf deelnemen aan een discussie of een nieuw bericht plaatsen moet u zich registreren.

GensDataPro
https://www.gensdatapro.nl/site/
Eigen genealogie programma van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Dit complete programma kost € 75, (voor NGV-leden € 65). Er is een uitgebreide ondersteuning via de eigen website https://www.gensdatapro.nl/site/
PRO-GEN

https://www.pro-gen.nl/nlhome.htm
PRO-GEN is een genealogisch programma voor Windows.
De gebruikersinterface is nog DOS georiënteerd en dus gedateerd, maar het programma biedt de gebruiker wel heel veel mogelijkheden om zijn eigen wensen te realiseren. Ondersteuning wordt rechtstreeks verleend door de auteurs (Johan Mulderij en Dinant Scholte in 't Hoff) en door de PRO-GEN gebruikersgroep https://www.pggg.nl/. Demo versie beschikbaar.
Reunion
https://www.leisterpro.com/
Genealogie programma voor de Mac. Ca $ 100. Demoversie beschikbaar. Gebruikers kunnen ook gegevens bekijken en muteren op iPad en iPhone via de Reunion Touch app en Dropbox. Ondersteuning via de werkgroep http://www.reunion-mac.nl/
Haza-21

http://www.hazadata.com/
Haza-21 is een relationeel informatiesysteem voor genealogen en historici, een programma voor amateurs en voor professionals. Het zeer uitgebreide programma kent drie modules: Genealogie, Registratie en Goederen, waarbij de module Genealogie leverbaar is in de Instapversie (€ 40), de basisversie (€ 80) en de Plusversie (€ 120).
Door de vele mogelijkheden lange inleertijd.
Legacy family Tree

http://www.legacynederlands.com/
Nederlandse versie van dit hoog gewaardeerde Amerikaans programma. Standaard editie is gratis, de luxe versie kost ca € 24. Ondersteuning via een Facebook pagina https://www.facebook.com/groups/LegacyNederlands/?fref=ts  Inmiddels onderdeel van MyHeritage.
HCC Matrix
https://genealogie.hcc.nl/downloads/matirx/2-programmamatrix/file.html
Vergelijkingsoverzicht van genealogische software.
Genealogiesoftware
https://nl.wikipedia.org/wiki/Genealogiesoftware
Vergelijkingsoverzicht van genealogische software.
GenSoftReviews
http://www.gensoftreviews.com/
Vergelijkingsoverzicht van met name Engelstalige genealogische software met waarderingen.
My Heritage

https://www.myheritage.nl/
Combinatie van een stamboomprogramma op PC en op internet: Family Tree Builder (op de PC, gratis) en My Heritage (online, tot 250 personen gratis, tot 2500 Premium voor ca € 100/jr, daarboven Premium Plus voor ca € 200/jr of Compleet voor ca € 250/jr). De ingevoerde gegevens zijn online doorzoekbaar. Daar wordt door automatisch gezocht naar overeenkomsten (Matches) met gegevens van andere stambomen en historische bronnen. Koppeling met DNA mogelijk. Qua genealogische innovatie voorop lopend, maar zeer commerciële benadering.
Ahnenblatt
https://www.ahnenblatt.com/
Gebruikersvriendelijk Duits genealogie programma. Gratis versie en koopversie voor € 40

NAAR BOVEN
NAAR STARTPAGINA STAPPENPLAN
NAAR STAP 2
NAAR STAP 4