Samenvatting D: Invoegtoepassingen in Aldfaer 8

D1   Introductie

Deze samenvatting is bedoeld voor de cursisten van de door Johan van Hassel gegeven workshops Aldfaer I (Starten en werken met Aldfaer) en Aldfaer  II (Meer doen met Aldfaer).
Hoewel dus niet geschreven voor zelfstudie zullen veel (met name startende) gebruikers er toch bruikbare informatie in kunnen vinden.
Voor gebruik op deze website is het lesmateriaal in vier delen gesplitst:
A Starten met Aldfaer 8,
B Werken met Aldfaer 8,
C Meer doen met Aldfaer 8,
D Invoegtoepassingen in Aldfaer 8.
Aan het eind van deze samenvatting D heeft u kennis gemaakt met diverse invoegtoepassingen, waaronder de Bonusrapoorten, en de vele verrassende mogelijkheden er van. Ook is gewezen op de mogelijkheid om rapporten aan te passen naar eigen wens of zelf te maken.
Het teken   geeft een attentiepunt, een potentiële fout-oorzaak of een tip aan.

D2   Invoegtoepassingen

In het programma Aldfaer kunnen ook externe componenten worden opgenomen. Dit kunnen bijvoorbeeld extra rapporten zijn die door derden zijn gemaakt zoals Bonusrapporten of vertaalde rapporten. Deze componenten worden in Aldfaer Invoegtoepassingen genoemd.
Voorbeelden van Invoegtoepassingen zijn rapporten in het Duits, Engels, Frans, Fries, Italiaans, Noors, Portugees en  Spaans, de C_Familiestaat, C_Nageslacht Compact, C_Namenwolk.
Laat u niet weerhouden door deze wat technisch aandoende namen van de invoegtoepassingen, ze zijn echt de moeite waard. In deze samenvatting treft u een volledig overzicht aan in de paragrafen D9 en D10.
Het invoegen van deze toepassingen wordt vanuit Aldfaer gestart vanuit een lijst met invoegtoepassingen in het scherm Help > Versiebeheer invoegtoepassingen.
Deze lijst wordt vanaf versie 8 automatisch hier geplaatst. Is dit bij u niet het geval, zet dan op het scherm Help > Versiebeheer invoegtoepassingen in het witte venster onder Invoegtoepassing de tekst: http://www.aldfaer.net/site/files/downloads/invoeg.html en klik daarna op installeer.
Wilt u meer informatie over een bepaalde Invoegtoepassing uit de lijst, klik dan op de betreffende link.
In het getoonde venster hebt u de mogelijkheid om het rapport te installeren.
U hoeft nu in het witte venster onder Invoegtoepassing geen tekst in te voeren, u klikt direct op Installeer. Het rapport verschijnt nu in de lijst links.
Na installatie start u een rapport uit de reeks Invoegtoepassingen via Tonen>Rapporten>Overige rapporten.

D3   Bonus rapporten

De bekendste en meest gebruikte Invoegtoepassing is die van de Bonusrapporten.
Deze rapporten zijn dóór Aldfaer-gebruikers gemaakt vóór Aldfaer-gebruikers, met het doel overzichten te bieden ten behoeve van stamboomonderzoek.
Deze verzameling wordt aangeboden door het B-team van Aldfaer nadat het sjabloon getest is op een aantal kwaliteitspunten zoals gratis te gebruiken, aanvullend zijn aan de functies van Aldfaer; goed technisch aansluiten aan Aldfaer; redelijk uniek in zijn soort binnen de verzamelde rapporten, de maker garandeert compatibiliteit met de meest recente Aldfaer versie.
De Bonus Rapporten zijn gegroepeerd in rubrieken.
Voorbeelden zijn:                       
-    Exporteren:    Gegevens overbrengen naar Excel voor verdere bewerking.   
-    Grafisch:        Voorouderboom, Fotostamboom, Familiecirkel, Familiedas, Parenteel verticaal.
-    Overzichten:  Alle aantekeningen, diashow met alle foto’s in Aldfaer, overzicht van alle familienamen, fotoboek, overzicht van alle foto’s in Aldfaer, geografisch overzicht van in Aldfaer voor komende plaatsnamen via Google Maps.
-    Statistieken:   Leeftijdenoverzicht.
-    Uitzoeken:      Lijst uit te zoeken zaken, dubbele personen, gegevenscontrole.
-    Wizzard:         Geeft de mogelijkheid om internetpagina’s aan te maken, met daarop alle personen uit Aldfaer, gesorteerd op achternaam.

D4   Printen grote grafische overzichten

Aldfaer kent een groot aantal sjablonen die een grafisch overzicht van de stamboom geven. Soms zijn deze overzichten te groot om op A4 af te drukken en is een groter papierformaat (A3, A2, A1, A0) gewenst. Voor dergelijke afdrukken ben je dan aangewezen op een drukker of kopieerwinkel. Deze willen meestal een bestand aangeleverd krijgen in een standaardformaat, b.v. PDF. Dat kunnen we zelf maken via een zogenaamde PDF-printer. Een PDF-printer is een programma dat zich gedraagt als een printer, maar geen papieren afdruk maakt maar slechts een PDF-bestand. In recente programma's (Word) en browsers (Chrome en Edge) is de mogelijkheid om een PDF te printen standaard ingebouwd. Zo niet, kunt u b.v. CutePDF Writer (www.cutepdf.com) of PDF reDirect (www.exp-systems.com) installeren.. Het gemaakte PDF-bestand kan vervolgens via een drukker of kopieerwinkel op een groter papierformaat dan A4 worden geprint.
In Bonus-rapporten>Grafisch>Grafisch afdrukken>Afdrukken wordt uitgelegd hoe grote bestanden kunnen worden afgedrukt.
De grafische bonusrapporten Voorouderboom, Voorouderdas, Voorouderrad en Voorouderwaaier worden uitgevoerd in SVG formaat. Dit formaat biedt mogelijkheden voor een veel grotere scherpte bij vergroten van het bestand. Daarom moet het wel vergroot worden vóór er een PDF van gemaakt wordt.
Dat doet u met het gratis Open Source programma Inkscape (http://inkscape.org). Ook hiervan vindt u bij de net genoemde handleiding een uitgebreide toelichting.

D5   Aldfaer gegevens op een tablet of Smartphone

Door de opkomst van het gebruik van tablets en smartphones komt steeds weer de vraag naar toepassing van Aldfaer op deze apparaten. Het is niet mogelijk om Aldfaer op de tablet of de smartphone te installeren. Er is ook geen Aldfaer-app.
Wel zijn er diverse apps verkrijgbaar die een GEDCOM bestand kunnen tonen, maar u kunt geen wijzigingen aanbrengen in de gegevens, dus alleen maar bekijken.
Voor een dergelijke app zijn er wel een aantal Aldfaer alternatieven. Kies in Aldfaer Bonusrapporten voor b.v. Maak Aldfaer-CD. Dit levert een doorzoekbaar overzicht van al uw personen in Aldfaer (of een selectie) met naar wens ook foto's, notities, feiten etc.
Zet deze bestanden op een SD-kaart en plaats die in de tablet. Via de File Manager kunt u deze bestanden opzoeken en via de browser de index.html file openen.
Vermijd de keuze Foto's en Kwartierstaat toevoegen, want genereren van het bestand duurt erg lang, en het bestand is erg groot voor telefoon of tablet.

D6  Internet

Aldfaer biedt diverse hulpmiddelen om de gegevens op internet te zetten. Een overzicht daarvan vind u in de invoegtoepassing Uw stamboom  op internet (zie paragraaf D9).
-    Met een Gedcom bestand kunt u uw gegevens aanleveren aan verzamelwebsites als www.genealogieonline.nl  of www.geneanet.org
-    Alle overzichten worden gemaakt in HTML en zijn dus direct op een website te gebruiken.
-    Met de Rapportage Wizzard is een specifiek voor internet te gebruiken overzicht van alle personen te maken, waarbij u van elke persoon, door deze aan te klikken, de persoonskaart te zien krijgt.
-    Bij de Bonusrapporten zijn diverse op internet gerichte rapporten te vinden, b.v. FleXiTree en Maak Aldfaer-CD.
-    U kunt diverse overzichten (via de instellingen) laten voorzien van een Gendex-bestand. Dit GENDEX-bestand krijgt dezelfde naam als de naam van het HTML bestand, doch uitgebreid met gendex.txt en wordt in dezelfde folder naast het HTML bestand geplaatst. Het GENDEX-bestand kunt u samen met het HTML bestand bijvoorbeeld aanmelden bij een website als stamboomzoeker.nl De gegevens uit het GENDEX-bestand worden dan geïmporteerd in de database van stamboomzoeker, zodat wereldwijd zoeken en vergelijken van genealogische gegevens eenvoudiger wordt. Meer informatie over Gendex in de Help van Aldfaer of op www.stamboomzoeker.nl

D7   Zelf rapporten maken met de wizzard

Met de Rapportage Wizard (Tonen>Wizard) kunt u direct een gepersonaliseerde webpublicatie van uw gegevens maken.
In stap 1 kiest u voor webapplicaties. Doorloop vervolgens alle volgende stappen voor dit rapport door de instructies op het scherm te volgen.
Het rapport wordt standaard opgeslagen in de map 'Aldfaer Sjablonen' in de installatiemap van het programma. Normaal gesproken is dat C:\Aldfaer\Aldfaer sjablonen\. U vindt het Rapport via Tonen>Overige Rapporten.

D8   Zelf rapporten maken met sjablooncode en hooks

Een sjabloon bestaat uit HTML-tekst en specifieke Aldfaer codes en is gewoon te lezen met een tekstverwerker.
Aldfaer biedt u de mogelijkheid om sjablonen volledig aan te passen aan de persoonlijke behoeften of geheel eigen sjablonen te ontwikkelen.
Voor meer informatie zie Help of de invoegtoepassing Handleiding Sjablonen.
Ook is het mogelijk om d.m.v. "hooks" bestaande sjablonen aan te passen zonder de sjablooncode van dat rapport zelf te  wijzigen. Doordat je de sjablooncode van het rapport zelf niet wijzigt, blijven je wijzigingen meestal behouden bij installatie van een nieuwe versie van de rapportmodule.
Voor meer informatie hierover zie Tonen>Standaard tekstrapporten, en klik op de link Hooks.

D9 Overzicht Invoegtoepassingen.

Dit overzicht geeft een indruk van de mogelijkheden die u met Invoegtoepassingen (en met name de Bonusrapporten) hebt. Een uitgebreide Helptekst per rapport vind u na het starten van het sjabloon. Dan ziet u ook de vele instellingen die vaak mogelijk zijn om het sjabloon te verfijnen naar uw wensen.
De reeks invoegrapporten wordt continu uitgebreid en / of verbeterd. Deze lijst is dus al bij publicatie (maart 2020) verouderd.
Elk rapport is voorzien van een handleiding. Lees deze voor u het rapport gebruikt, want er blijkt vaak veel meer mogelijk dan u op het eerste gezicht denkt.
Sommige rapporten kennen beperkingen zoals alleen werkend in een bepaalde versie van Aldfaer, of met een specifieke browser. Let hierop voor u een rapport gebruikt.
Meestal zijn de instellingen van Aldfaer geldend. Die moet u dus eerst instellen vóór u de instellingen van het Bonusrapport kiest. U houdt daartoe de SHFT-knop ingedrukt bij de keuze van het Bonusrapport.
Voor de presentatie van de diverse grafische rapporten moet de SVG-viewer geïnstalleerd  zijn.  U kunt de rapporten ook bekijken in uw browser, mits deze van een recente datum is.

ALLE INVOEGTOEPASSINGEN B_TEAM
Dit sjabloon geeft een overzicht van alle Invoegtoepassingen.
Deze lijst wordt vanaf versie 8 automatisch hier geplaatst. Is dit bij u niet het geval, zet dan op het scherm Help > Versiebeheer invoegtoepassingen in het witte venster onder Invoegtoepassing de tekst: http://www.aldfaer.net/site/files/downloads/invoeg.html en klik daarna op installeer.
Door in deze lijst op een blauwe link te klikken krijgt u meer informatie over deze invoegtoepassing. U daarna deze invoegtoepassing installeren door op de knop Installeer te klikken. In het witte venster hoeft u niets in te vullen.
Wilt u een invoegtoepassing gebruiken dan doet u dat via Tonen>Rapporten>Overige Rapporten.
ALLE RAPPORTEN OVERZICHT 
Dit sjabloon geeft een overzicht van alle Aldfaer Standaard- en Bonusrapporten en overige Invoegtoepassingen. Door in dit overzicht te klikken op een blauwe rapportnaam wordt een voorbeeld-rapport getoond in uw browser. Sluit na het bekijken van dit voorbeeld-rapport het tabblad van uw browser en klik daarna in de taakbalk op Aldfaer om weer terug te keren naar dit overzicht.

BONUSRAPPORTEN 
De door het Aldfaer B-team samengestelde bundel Bonus rapporten. Een groot scala aan tekst- en grafische- en statistiek overzichten. Zie verder paragraaf D9.

C_FAMILIESTAAT       
Dit sjabloon geeft een weergave van een "Familiestaat" van de huidige persoon, met zijn/haar (aangegeven) partner, hun voorouders en hun eventuele kinderen (max. 20) met hun eventuele partners en de ouders van deze partners. Weergave van 4 generaties (zonder eventuele kwartierherhaling).

C-GEZINSGETUIGEN
Dit geeft een weergave van een gezin op één werkblad (Excel document). Hierbij worden de getuigen van gezinsgebeurtenissen (zoals geboorte en doop) in één kolom weergegeven.  Bij het vermoeden dat bepaalde families (zelfs "takken") 'gekoppeld' zouden  kunnen worden, dan bestaat (met name voor de periode ca. 1600-1800) de mogelijkheid dat te doen a.d.h.v. de doopgetuigen (of wel de "peter en meter" van een RK-dopeling). M.b.v. de aangemaakte werkbladen kunnen nu getuigen naast elkaar gelegd worden, zodat in één oogopslag gezien kan worden of er een koppeling bestaat tussen gezinnen. Daarnaast kunnen de werkbladen samengevoegd worden en kan men sorteren op de kolom Getuigen om snel dubbele namen (Zoekargumenten) te vinden.

C_HOOKS
Dit sjabloon stelt een bestand "StandaardHook.asjl" samen op basis van door de gebruiker gekozen instellingen. Het geformeerde bestand kan een bestaand "StandaardHook.asjl"-bestand vervangen of hiermee samengevoegd worden.
Met behulp van "StandaardHook.asjl" kunt u de weergave van de Standaardtekstrapporten van Aldfaer beïnvloeden.
Meer informatie in paragraaf D7

C_NAGESLACHT COMPACT
Weergave van een compacte genealogie (de mannelijke lijn volgend) of een parenteel (zowel de mannelijke als de vrouwelijke lijn volgend) van de huidige persoon.Weergave van maximaal 50 generaties.

C_NAMENLIJST FRAMES
Weergave van een namenlijst met ALLE namen uit uw gegevensverzameling met vermelding van het aantal voorkomens. Daarnaast worden in hetzelfde venster per naam de personen getoond in tabelvorm, met per persoon enkele gegevens.
T.b.v. een snelle weergave worden de persoonsgegevens per beginletter-naam in aparte bestanden opgeslagen en is het venster opgedeeld in frames; bovenaan verschijnt de namenlijst en onderaan de persoonsgegevens.

C_NAMENWOLK
Weergave van een "namenwolk", een speciale weergave van de meest voorkomende achternamen, voor- en/of roepnamen of plaatsnamen in (een deel van) uw gegevensverzameling in de vorm van een wolk. In één oogopslag kan gezien worden welke namen veel voorkomen door de lettergrootte van de namen. Het aantal voorkomens kan opgevraagd worden door het plaatsen van de muisaanwijzer op een naam.aantal namen in de wolk is instelbaar (max. 20).
De weergave van bepaalde namen kan onderdrukt worden.
>   Achternamenwolk           Weergave van de meest voorkomende achternamen in een wolk.
>   Plaatsnamenwolk            Weergave van de meest voorkomende plaatsnamen in een wolk.
>   Voornamenwolk              Weergave van de meest voorkomende voor- en/of roepnamen.

DUITSE RAPPORTEN
Duitse vertaling van alle standaard tekst- en grafische rapporten. CBG rapporten zijn/worden NIET vertaald.

ENGELSE RAPPORTEN
Engelse vertaling van alle standaard tekst- en grafische rapporten. CBG rapporten zijn/worden NIET vertaald.

FEESTDAGEN
Deze invoegtoepassing bevat een functie die het mogelijk maakt in de standaardrapporten bij data die op een feestdag vallen de naam van de feestdag afgedrukt te krijgen.

FLEXITREE PAGINA
FlexiTree is een programma om genealogische gegevens op het internet te publiceren. Op deze Flexitreepagina is te lezen hoe de PHP-versie van FlexiTree gedownload en geïnstalleerd moet worden

FRANSE RAPPORTEN
Franse vertaling van alle standaard tekst- en grafische rapporten. CBG rapporten zijn/worden NIET vertaald.

FRIESE RAPPORTEN
Friese vertaling van de standaard Aldfaer tekst- en grafische rapporten en de CBG rapporten.

HANDLEIDING SJABLONEN
De gebruiker kan in Aldfaer eigen rapporten samenstellen door het ontwikkelen van sjablonen.
Deze handleiding vertelt hoe de sjabloontaal voor de rapportsamenstellingen werkt, met voorbeelden van iedere Tag. 
Met dit hulpmiddel kunt u uw eigen rapport of invoegtoepassing samenstellen.
In deze rubriek vindt u de uitgebreide handleiding die u van a tot z door het maken van de eigen script voert. Er is een complete Aldfaer codelijst opgenomen in de handleiding, enerzijds gericht op waar de code gebruikt wordt, anderzijds een alfabetische lijst. Een klik op de Tag-naam opent de beschrijving van de Tag. Onder de map 'Voorbeelden' zijn per Tag een of meerdere sjablonen opgenomen. Deze voorbeelden zijn geen super uitgewerkte sjablonen; zij moeten slechts dienen als aanvulling op de handleiding en een uitgewerkt idee geven van de mogelijkheden.
HOTKEYS
Biedt extra sneltoetsen onder Aldfaer, na het (eenmalig) installeren van het Engelstalige pakket "Auto Hotkeys" (freeware) en het starten van het aangeleverde script "Aldfaer-Hotkeys".
NORSKE RAPPORTER
Noorse vertaling van alle standaard tekst- en grafische rapporten en het rapport Iedereen. CBG rapporten zijn/worden NIET vertaald.

NOTEPAD ++
Voor het maken van eigen sjablonen hebt u een teksteditor nodig. Notepad ++ bied deze ondersteuning. Met deze Invoegtoepassing wordt de mogelijkheid geboden om de gebruikte Aldfaer-tags te voorzien van een kleur.

ROMEINS_DOORNUMMER
Door het installeren van deze invoegtoepassing komen drie sjablonen beschikbaar: Parenteel_Romeins_doornummer, Genealogie_Romeins_doornummer, en Nageslacht vrouwelijke lijn_Romeins_doornummer. Deze genereren een nageslacht rapport met een gewijzigde generatienummering t.o.v. de standaard Aldfaer nageslacht rapporten. De wijziging bestaat er uit dat de generatienummering wordt gegeven door R-n, met R de Romeinse generatienummering en n het volgnummer binnen een generatie. Dit vereist dat in Instellingen, rapporten, nummering nageslacht gekozen is voor Romeinse nummering.

SPAANSE RAPPORTEN
Spaanse vertaling van alle standaard tekst- en grafische rapporten. CBG rapporten zijn/worden NIET vertaald.

UW STAMBOOM OP INTERNET
Dit rapport geeft een overzicht van de mogelijkheden om de stamboomgegevens op een website te plaatsen

vdBIC
Deze invoegtoepassing omvat diverse sjablonen.
>   Download   
Download van complete stamboombestanden. B.v. stamboom in de vorm van GedCom of Materiaal als .zip bestand.
Deze werken op dit moment (maart 2020) nog niet.
>   Huwelijksjubilea     
Weergave van alle huwelijksjubilea in de komende 12 maanden.
>   neven_nichten        
Weergave van alle oom- en tante zeggers in drie tabellen: van vaders kant, van moeders kant, van beide kanten.
>   Wikipedia       
Als u Wikipedia informatie vastlegt in een Overig Feit WikiPedia (op het Tabblad Feiten, let op de schrijfwijze) kunt u hier een overzicht opvragen alle betreffende feiten.

D10   Overzicht Bonusrapporten

BONUS UPDATES
Geeft een nadere toelichting op nieuwe rapporten en een overzicht van de meest recente updates van de rapporten.

CBG PERSOONSKAARTEN
In deze rubriek zit een sjabloon voor het maken van een aanvraagformulier voor Persoonskaarten of -lijsten bij Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) met gegevens die in de stamboom zijn opgenomen. Persoonskaarten bevatten persoonsgegevens     vanaf de periode vanaf 1939 tot aan 30 september 1994. Daarna zijn persoonslijsten opvraagbaar vanaf de 2e maand februari nadat de persoon overleden is. Dus overleden 1-12-2010 is opvraagbaar vanaf februari 2012. Persoonskaarten en -lijsten zijn wettelijk voor het gehele land bij CBG in beheer en zijn tegen vergoeding verkrijgbaar. Met dit rapport kan eerst een voorlopige lijst worden samengesteld, waarop naderhand personen toegevoegd en/of verwijderd kunnen worden.

EXPORTEREN
Sjablonen die primair gericht zijn op het plaatsen van stamboomgegevens op een CD, op het Internet of in een Excel-bestand.
>  Maak Boeken
Maakt een genealogisch rapport in boekvorm, gepresenteerd als een HTML-bestand dat u kunt lezen met o.a. Word. De indeling van het boek is als volgt: Voorzijde boek, Vermelding wie de genealogie heeft samengesteld, Gedicht, Voorwoord, Inleiding, Rapportage die start met Generatie 1, Achterzijde boek.
U kunt afbeeldingen in het boek opnemen.
U heeft de keuze uit Genealogie in boekvorm, Kwartierstaa in boekvorm, Naam-genealogie in boekvorm of Parenteel in boekvorm.
Deze rapporten vergen wel enige studie
>  Feiten naar Excel          
Zet de Feiten van Aldfaer over naar een spreadsheet programma (b.v. Excel) of tekstbestand.
>  FlexiTree                         
Maakt een uit vele rapporten bestaande meertalige presentatie van uw stamboom, die u zo op internet kunt plaatsen.
Het verschilt daarmee nogal van de meeste andere sjablonen die veelal slechts één rapporttype genereren. Het sjabloon maakt hiertoe een bestand aan van waaruit het direct mogelijk is via simpele muisnavigatie een groot aantal rapporten op te roepen.
Omvat van elk persoon: een persoonskaart, een persoonskaart bronnen met optioneel een scanaanvraag van een akte, een voorgeslacht-weergave in diverse grafische vormen, een nageslacht-weergave in tekst- en in diverse grafische vormen en een         verwantschapsberekening en grafische weergave met elke andere persoon.
Omvat van het totale bestand: overzichten van alle personen, roep- en achternamen, geboorteplaatsen, relaties, een verjaardagskalender met gebeurtenissen van vandaag in het verleden, statistische gegevens.
>  Getuigen naar Excel
Brengt gegevens van getuigen over naar een spreadsheetprogramma of tekstbestand.
>  Internet                             
Publiceert een stamboom op Internet of op een CD, met persoonskaarten met foto's, die met behulp van een index aangeklikt kunnen worden.
>  Maak Aldfaer CD           
Gemaakt om op een eenvoudige manier genealogische gegevens te verspreiden naar personen die niet in het bezit zijn van het genealogie programma Aldfaer, middels een automatisch opstartbare CD/DVD of via een website publicatie. Hiervoor wordt van iedere persoon in uw stamboom een persoonskaart gemaakt en optioneel een grafische kwartierstaat.
>  Notities naar Excel            
Zet notities van personen over naar Excel.
>  Personenlijst naar Excel  
Maakt een overzicht van personen naar Excel.
>  Voorouderfractel               
Compacte grafische weergave van een kwartierstaat in Excel.

GEBEURTENISSEN
Sjablonen, die primair gericht zijn op de tijd, zoals kalenders en tijdlijnen
>  Geschiedenislijn           
Geeft in één overzicht een tijdlijn van gebeurtenissen in de selectie  van personen in de stamboom en van geschiedkundige gebeurtenissen.
>  Kalender                          
Maakt een kalender van de geboortedata, overlijdensdata en relatiedata.
>  Vandaag in                       
Maakt een bestand dat de gebeurtenissen weergeeft die in enig jaar in het verleden op de huidige datum hebben plaatsgevonden. Via een menu kan de geldigheidsduur van dit bestand worden ingesteld.

GRAFISCH
Grafische rapporten. Deze rubriek geeft een aantal fraaie mogelijkheden voor het maken van grafische overzichten, b.v. een Voorouderboom, een Fotostamboom, Familiecirkel etc.
Krijgt u wel teksten, maar geen grafische componenten, dan is de SVG viewer niet aanwezig op uw PC. Zie voor meer informatie paragraaf C14.
Krijgt u wel teksten, maar geen gekleurde bladeren aan de stamboom, dan is de SVG viewer niet aanwezig op uw PC. Ga naar https://www.adobe.com/devnet/svg/adobe-svg-viewer-download-area.html en download daar de juiste versie (ook voor Windows 10 kiest u de Win98- XP-versie). Nu zal het overzicht wel getoond worden.
Moderne browsers kunnen ook een SVG bestand openen. Ga daartoe naar het opgeslagen SVG bestand in Documenten\Aldfaer\Rapportuitvoer en open het rapport met de extensie .svg in uw browser.
>  Grafisch Afdrukken   
Geeft een nadere toelichting hoe grafische overzichten via een drukker op een afwijkend papiermaat zoals A3 of A2 afgedrukt kunnen worden.
>  Nageslacht Fotostamboom
Genereert een grafische weergave in rechthoekvorm van een genealogie, marenteel of parenteel van de hoofdpersoon en zijn/haar partner(s), met indien aanwezig, foto's, waarbij het aantal generaties aangegeven kan worden.
>  Nageslacht Cirkel            
Geeft een cirkelvormige grafische weergave van een genealogie, marenteel of parenteel van de hoofdpersoon en zijn/haar partner(s), waarbij het aantal generaties aangegeven kan worden.
>  Nageslacht Parenteel A4     
Maakt een grafisch parenteel dat op A4 formaat geprint kan worden.
Het grafisch nageslacht wordt verdeeld over een aantal bestanden zodat deze elk apart op A4-formaat geprint kunnen worden. Naast elkaar gelegd vormen de bestanden dan gezamenlijk het grafisch nageslacht.
>  Nageslacht Parenteel verticaal 
Maakt een verticaal opgebouwde grafische parenteel.
>  Tekstueel- en Grafisch Ik en mijn familie 
Geeft in één rapport verschillende tekst- en grafische rapporten van IK (de persoon in het hoofdvenster van Aldfaer) en zijn of haar familie. Er zijn diverse varianten mogelijk.  Na de keuze van het soort rapport krijgt u een overzicht met een tab grafisch en tab tekst, waardoor u kunt schakelen tussen grafisch- en tekstrapport.
>   Voor- en nageslacht Familiecirkel    
Geeft een cirkelvormige grafische weergave van voor- en nageslacht van de huidige persoon en naar keuze zijn/haar partner, waarbij het aantal weer te geven generaties aangegeven kan worden.
>  Voor- en nageslacht Familiedas        
Maakt een grafische weergave van een instelbaar aantal generaties voor- en nageslacht van elke persoon in naar keuze het gehele bestand, het nageslacht van de hoofdpersoon, alleen de hoofdpersoon, de hoofdpersoon en diens gezin, het voor- en nageslacht van de hoofdpersoon of het voorgeslacht van de hoofdpersoon.
>  Voorgeslacht Kwartierstaat A4        
Maakt een grafische kwartierstaat die op A4 formaat geprint kan worden. De grafische kwartierstaat wordt verdeeld over een aantal bestanden zodat deze elk apart op A4-formaat geprint kunnen worden. Het eerste bestand betreft de generaties 1 .. N, het tweede bestand de generaties N+1, ... 2*N  enz., waarbij N het op te geven aantal generaties per pagina is. Naast elkaar gelegd vormen de bestanden dan gezamenlijk het grafisch voorgeslacht.
>  Voorgeslacht Kwartierstaatcahier    
Uitgaande van de hoofdpersoon wordt een rapport samengesteld met 511 kwartieren. Per scherm / pagina worden 16 resp. 15, optioneel 31, kwartieren getoond en via hyperlinks zijn de overige kwartieren in te zien. 
>  Voorgeslacht Kwartierstaat Compact    
Een compacte grafische kwartierstaat. Per persoon wordt op één regel alleen de naam, geboorte- en sterftedatum gegeven.
>  Voorgeslacht Kwartierstaat Verticaal   
Maakt een verticaal opgebouwde grafische kwartierstaat.
>  Voorgeslacht Voorouderboom   
Toont een grafische weergave van een kwartierstaat ("sierstamboom") van de huidige persoon met 4, 5, 6 of 7 generaties.
Voorgeslacht Vooroudercirkel           
Toont een grafische kwartierstaat in de vorm van een cirkel met 5, 6, 7, 8, 9, 10 of 11 generaties.>  Voorgeslacht Voorouderdas            
Toont een grafische kwartierstaat in de vorm van een vlinderdas met 5 generaties. Afbeeldingen optioneel.


>  Voorgeslacht Voorouderpad                   
Toont een grafische afstammingsreeks vanaf de hoofdpersoon naar een verre voorouder. Maximaal 14 generaties. Als achtergrond kan gekozen worden uit 5 thema's.

>  Voorgeslacht Voorouderrad
 
                  
Weergave van een grafische kwartier­staat in de vorm van een rad (wiel), van de hoofdpersoon en de eerste 31 personen (5 generaties). Instelbare kleuren.

>  Voorgeslacht Voorouderschema

Weergave van een grafische  kwartierstaat van de hoofdpersoon met de eerste 31, 63 of 511 personen (5, 6 of 9 generaties). De  weergave past op één venster, en kan afgedrukt worden op 1 pagina (5 of 6 generaties) resp. 17 pagina’s (9 generaties). Foto optioneel.

>  Voorgeslacht Vooroudertijdlijn   
Weergave van een grafische stamreeks of voorouderlijn, van de hoofdpersoon naar een te kiezen 'verre voorouder'. Horizontale tijdlijn van 100BC tot 2100, max. 70 personen.
>  Voorgeslacht Voorouderwaaier
 
  
Weergave van een "Voorouderwaaier", een grafische kwartierstaat, van de hoofdpersoon met zijn/haar voorouders. Keuze 5 t/m 9  generaties. 

MATERIAAL         
In deze rubriek worden alle sjablonen getoond die primair gericht zijn op het gekoppelde materiaal zoals foto's en tekstdocumenten.
>  Diavoorstelling       
Maakt een slideshow van de foto's in het bestand. Er kan gekozen worden voor het gehele bestand, het nageslacht van de hoofdpersoon, of het voorgeslacht van de hoofdpersoon. Het aantal foto's per persoon wordt overgenomen van de instelling             "Maximaal één foto" in de instellingen voor tekstrapporten. De instelling "Materiaal" wordt genegeerd, omdat de bedoeling van dit sjabloon uitsluitend is om materiaal weer te geven.
>  Fotoboek           
Maakt een fotoboek van, naar keuze, het gehele bestand, het nageslacht van de hoofdpersoon, alleen de hoofdpersoon of de hoofdpersoon en diens gezin. Per persoon wordt diens naam, de naam van beide ouders, de geboortedatum en -plaats en de overlijdensdatum en -plaats afgedrukt. De weergave van de foto's volgt de Aldfaer materiaalinstelling.
>  Fotomateriaal       
Om van iedere persoon het gekoppelde materiaal met of zonder afbeelding te tonen in uw stamboom, op alfabetische volgorde familienaam, voornaam. Of om een lijst te tonen van het ontbrekende materiaal dat wel gekoppeld is aan een persoon.
>  Groepsfoto           
Met behulp van dit sjabloon kunnen labels worden aangebracht op groepsfoto's om individuele personen aan te wijzen. Deze foto's kunnen als groepsfoto met aanklikbare labels weergegeven worden in de Aldfaer standaard tekstrapporten en in de             Bonusrapporten Internet en FleXiTree. Dit sjabloon vergt wel enige oefening.
>  Materiaalanalyse       
Dit sjabloon maakt een rapport van al het materiaal 9n de map Materiaal en die met een tweede stap te vergelijken is met alle gekoppelde bestanden.

OVERZICHTEN        
In deze rubriek staan alle rapporten die een overzicht geven van een specifiek stamboomgegeven.
>  Aantekeningen       
Maakt een overzicht van Aantekeningen, rekening houdend met alle rubrieken (mappen) of een bepaalde subrubriek (submap).
>  Alle Feiten                       Doel van het sjabloon is een lijst te maken van alle dan wel een selectie van feiten.
>  Bevolkingsregister         Dit sjabloon geeft een lijst met bewoners op een bepaald adres.
>  Creaties en Mutaties      Gericht op het maken van creatie- en mutatieverslagen.
>  Familienamen                  Maakt een lijst van familienamen, gesorteerd op alfabet of naar hoogste aantal.        
>  Getuigen                          Geeft de gegevens van personen en hun getuigen.
>  Gezinsblad                      Geeft een gezinsblad in tabelvorm.
>  Iedereen                           Maakt een parenteel van alle personen van een bestand.
>  Index Maker           
Gericht op het maken van indexen van b.v. volledig bestand, voorgeslacht, nageslacht, uitsluitend overledenen, meerdere achternamen.
>  Kwartierblad           
Maakt een kwartierstaten rapport van de hoofdpersoon. De kwartieren worden in segmenten van 31 kwartieren getoond.
>  Kwartierstaat met alle kinderen   
Doel van dit rapport is om de standaard Aldfaer Kwartierstaat uit te breiden door ook de overige biologische kinderen uit een relatie, waarvan de partner geen deel uit maakt van de kwartierstaat, in het rapport op te nemen. Een andere uitbreiding betreft het doorlinken van de voorouders naar hun eigen ouders, zodat binnen de html-uitvoer snel door het rapport gesprongen kan worden.
>  Leeftijden            
Geeft leeftijdsoverzichten van b.v. volledig bestand, voorgeslacht, nageslacht, uitsluitend overledenen, meerdere achternamen.
>  Oorsprong           
Geeft overzicht van o.a. de stamvader van het voorgeslacht in vrouwelijke lijn. Geeft ook de verspreiding van de achternaam in Nederland of de aanwezigheid van heraldische wapens.
>  Persoonskaart (Gem)   
Dit sjabloon maakt een reeks persoonskaarten naar gemeentelijk model. b.v. volledig bestand, voorgeslacht, nageslacht, uitsluitend overledenen, meerdere achternamen.
>  Relaties            
Maakt een lijst van alle soorten relaties met vermelding van de relatieduur, rekening houdend met scheiding, overlijden , begrafenis, kerkelijk enz.
>  Sorteer Als                      Maakt een lijst van sorteer-als achternamen.
>  Stamreeks           
Hiermee kunnen diverse overzichten gemaakt worden van stamboom-gegevens, gebaseerd op een beperking van weergave van alle beschikbare gegevens waardoor een rapport leesbaarder wordt. b.v. volledig bestand, voorgeslacht, nageslacht, uitsluitend overledenen, meerdere achternamen.
>  Verwantschap                  Maakt een lijst van verwanten van de hoofdpersoon.
>  Voorkinderen                   Geeft alle kinderen die geboren zijn voor de huwelijksdatum.
>  Voorouderlijn       
Maakt een "Bloedlijn naar een verre verwant"; dit betreft een tekstuele weergave van een bloedlijn (van echtparen) uit een kwartierstaat, van de huidige persoon

STATISTIEKEN           
In deze rubriek staan alle rapporten die in principe statistiekoverzichten geven. Deze kunnen zowel in tabel- als in tekstuele vorm worden gepresenteerd.
>  Statistiek Bron 
Genereert een statistiek van de gebruikte bronnen.
>  Statistiek Diagram   
Maakt de volgende overzichten, in de vorm van staafdiagrammen  of tabellen, naar keuze van o.a. het gehele bestand, nageslacht, voorgeslacht:
     * Aantal personen per bereikte leeftijd overledenen, begravenen, gecremeerden, levenden.
     * Aantal personen per geslacht - overledenen, levenden.
     * Aantal geborenen, overledenen en gestarte relaties per tijdvak.
>  Statistieken Nageslacht   
Genereert een statistisch overzicht van het bestand dat gebruikt is voor het aanmaken van nageslacht overzichten.
B.v. Uit hoeveel personen bestaat het nageslacht, Hoeveel zijn er nog in leven, Wie is er het oudste geworden, Wie kregen de meeste kinderen? Is ook zinvol om uw gegevens te controleren op niet juist ingevulde datumvelden, verkeerd ingevoerde relaties en bepaalde vinkjes.
>  Statistieken Voorgeslacht   
Idem, maar dan voor voorgeslacht.
>  Statistiek Kwartier  
Geeft een beeld van de grootte en opbouw van de generaties.

UITZOEKEN         
In deze rubriek staan alle rapporten die primair gericht zijn op uit te zoeken gegevens, zoals die bijvoorbeeld bij het tabblad Diversen genoteerd worden.
>  Aangifte                            Controleert de aangiftedatum tov de gebeurtenisdatum.
>  Bronnen           
Nagaan of er bronnen vermeld zijn of dat die nog ingevuld moeten worden. De lijsten kunnen met zeer veel selecties aangevraagd worden en ondersteunen daardoor in belangrijke mate het archiefonderzoek.
>  Diversen Uitzoeken   
Maakt een lijst van bij personen uit te zoeken zaken, op basis van de tab "Diversen/Uitzoeken".
>  Dubbelen                           Maakt diverse lijsten om te zoeken naar dubbele personen.
>  Geen Partners                   Overzicht personen zonder partner
>  Geen Schoonouders        Geeft van alle relaties de ontbrekende schoonouders.
>  Gegevenscontrole            Diverse afstemmingen, in aanvulling op de Aldfaer functie "Stamboom controleer gegevens".
>  Notities                              Overzicht van alle notities, b.v om te beoordelen of die op het juiste tabblad staan.
>  Onvolledige Datums    
Maakt een aantal rapporten waarbij onvolledig ingevulde datums in het bestand opgezocht worden. Een onvolledige datum is een datum die bestaat uit het jaar, waarbij de dag en/of maand ontbreekt.
>  Voorletters         
Genereert een lijst op naamvolgorde, waarbij de voorletters van de persoon worden weergegeven. Bij de persoonskaarten staan vaak bij de getrouwde kinderen de partner(s) aangegeven met hun voorletters, evenals in bijvoorbeeld de telefoonboeken.         Met deze lijst is een vergelijk mogelijk.
>  Zoek Relaties                   Geeft de relatie op basis van twee opgegeven namen.

NAAR Beginpagina van de sectie Aldfaer
NAAR Samenvatting A: Starten met Aldfaer 8
NAAR Samenvatting B: Werken met Aldfaer 8
NAAR Samenvatting C: Meer doen met Aldfaer 8
NAAR Begin van deze Samenvatting D: Invoegtoepassingen Aldfaer 8